Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Βλαδίμηρου Σ. Όχουνου

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ  Σ.  ΟΧΟΥΝΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τις κοινότητές μας, Για τον Δήμο μας                                                                                                 
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της Νέας Μαδύτου,

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες του Δήμου Βόλβης,
Όποιος κάτοικος/δημότης στο Δήμο Βόλβης αποφασίσει να ασχοληθεί για πρώτη φορά ή να ξανα-ασχοληθεί με τα κοινοτικά-δημοτικά ζητήματα, πρέπει να εξηγήσει σε όλους τους δημότες, δημοσίως, γιατί αποφασίζει να ασχοληθεί. Αυτό κάνω με αυτή την ανακοίνωσή μου.
 1.   Από το 2007 άρχισε η οικονομική και στην συνέχεια κοινωνική κρίση. Χτυπήθηκαν όλα τα επαγγέλματα και γύρω μας βλέπουμε απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, διάλυση όλων των υπηρεσιών του κράτους που στήριζαν τους πολίτες στα ευαίσθητα θέματα της ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας, της εργασίας και άρχισε η νέα μετανάστευση των νέων και τόσα άλλα. Ανάμεσα στα θύματα των κακών διακυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας είναι οι δήμοι, ιδιαίτερα οι δήμοι και οι κοινότητες στην Επαρχία.

2. Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», ουσιαστικά μπαίνει σε ενέργεια ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εξαφάνιση των κοινοτήτων της επαρχίας.
ΣΤΟΧΟΣ τους : να αδειάσουν τα χωριά, ιδιαίτερα από νέους, και στην συνέχεια να πουληθεί η γη.

3.   Σε μας, στον Δήμο Βόλβης εγκαταλείφθηκαν οι κοινότητες και όλοι μας ζούμε σε ένα περιβάλλον που θυμίζει την εποχή του 1960-70.
  • Βασικές υπηρεσίες του δήμου στην Ύδρευση, στην Αποχέτευση, στην Καθαριότητα, στους Αγροτικούς δρόμους, στον Πολιτισμό, στην Παιδεία και  Εκπαίδευση, στις Κοινωνικές υπηρεσίες, -- ΟΛΕΣ αποδιοργανώθηκαν. 
  •  Τεχνική υπηρεσία στον Δήμο Βόλβης, παρόλο που το ζητήσαμε, δεν οργανώθηκε.
  • Οι Σύλλογοι Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν στηρίχτηκαν.
  • Τα συνεργεία του Δήμου μας δεν οργανώθηκαν κατά Δημοτική Ενότητα, ώστε να αξιοποιείται αποτελεσματικά και αποδοτικά η εργασία τους. Οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν άσκοπα και ανόητα, από την μια άκρη του Δήμου στην  άλλη,  εντελώς κουτουρού-χωρίς ένα σταθερό προγραμματισμό, χωρίς έλεγχο.
  • Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που μπορούσε να οργανωθεί ολοκληρωμένα και να εξασφαλίσει βοήθεια στους υπερήλικες, παρέμεινε στάσιμο και κατάντησε όργανο συλλογής ψήφων και διανομής κρατικών εφοδίων, συνήθως υπολειμμάτων από τις λαϊκές αγορές.
  • Σχεδόν κανένα έργο δεν έχει γίνει στις περισσότερες Κοινότητες. Ο Δήμος Βόλβης ενεργούσε με βήμα χελώνας, χωρίς ετοιμότητα, χωρίς καπετάνιο/οδηγό.
4.    Στις αρχές του 2011 ο πρώην Δήμαρχος κ. Άγγελος Φραντζής και εγώ, μετά τις εκλογές συζητήσαμε πολλές φορές με τον νέο Δήμαρχο για τα θέματα του δήμου, τον διαβεβαιώσαμε ότι θα στηρίζουμε και θα ψηφίζουμε ως μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε θετική του πρόταση και το κάναμε. Εισηγηθήκαμε πώς να χειριστεί διάφορα δύσκολα θέματα και τι να αποφύγει.
Παίρναμε διαβεβαιώσεις, αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε!
Αντίθετα ο ίδιος (και αυτό είναι το θανάσιμο σφάλμα του, που το πλήρωσε και ο Δήμος και ο ίδιος καταλήγοντας σε παραίτηση), αυτοβούλως παραιτήθηκε από τις αρμοδιότητές του, τις μεταβίβασε σε αντιδημάρχους και ο ίδιος διάλεξε απλώς να «δημαρχεύει». Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής του είναι πλέον γνωστά σε όλους.

5.   Στην πλειοψηφία που ανέλαβε τον Δήμο Βόλβης το 2011, ασφαλώς υπάρχουν και Δημοτικοί Σύμβουλοι με καλές προθέσεις. Αλλά, όταν σε ένα αιρετό σώμα, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, επιβάλλεις την αρχή της τυφλής πειθαρχίας, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε ένα : η στασιμότητα και η αποτυχία. Από παλιά, η πείρα στην διοίκηση λέει μια αλήθεια, «μην ορίζεις υπεύθυνο με αρμοδιότητες δημάρχου στην περιοχή του. Τον οδηγείς να καταλήξει να δουλεύει για το άτομό του και τον σπρώχνεις στα τοπικά ρουσφέτια.» Τότε έρχεται η διάλυση! Δικαστικοί, χωροφύλακες κλπ, ποτέ δεν τοποθετούνταν να υπηρετήσουν υπεύθυνοι στην περιοχή τους και αυτό κρύβει σοφία.

Τί να κάνουμε

  • Ξέρουμε όλοι μας (άλλοι το διαισθάνονται, άλλοι το γνωρίζουν με την λογική ανάλυση που κάνουν) ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζεται στους δημότες της και υπάρχει για τους δημότες. Οι Κοινότητες, οι Δήμοι, μπορούν ταχύτατα να αντιμετωπίζουν τις μόνιμες τοπικές ανάγκες και τα έκτακτα συμβάντα. Είναι μέσα στον κόσμο, στους κατοίκους του τόπου, οι οποίοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για αυτά ακριβώς τα θέματα. Οι εκλεγμένοι, οι αιρετοί που λέμε, όποιοι κι αν είναι, πρέπει να έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό : να νοιάζονται για τον τόπο τους, να νοιάζονται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, όχι μόνο για τον εαυτό τους.  Μέσα στο γενικό καλό, βρίσκεται και το δικό τους καλό.
  • Με τον «Καλλικράτη», δημιουργήθηκαν Δήμοι-Σούπερ Μάρκετ με τεράστια έκταση και αυτό το πράγμα αποδεικνύει την αδιαφορία και την περιφρόνηση κάθε κυβερνητικής εξουσίας προς τις Κοινότητες, που είναι ο βασικός πυρήνας ενός οργανωμένου κράτους. Ο απώτερος στόχος τους όμως είναι ο έλεγχος της γης, της ανάπτυξης και της εργασίας. Το ξεκίνημα αρχίζει από την διάλυση των Κοινοτήτων.
 Όσο όμως προσωρινά υπάρχει ακόμα αυτό το σύστημα στην αυτοδιοίκηση, για να επιβιώσουμε, πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τις Κοινότητες.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, γιατί σε ένα μεγάλο σε διαστάσεις κτίριο όπως ο «Καλλικρατικός» Δήμος, χρειάζονται δυνατές κολόνες για να στηριχτεί. Άρα οι Kοινότητες πρέπει να ξανα-ζωντανέψουν, πρέπει να λειτουργήσουν δυναμικά :
  •  Με δικό τους προϋπολογισμό και μάλιστα ενισχυμένο, ο οποίος θα είναι καταγεγραμμένος στον γενικό προϋπολογισμό του δήμου.
  • Με δικό τους πρόγραμμα επισκευών, συντηρήσεων, μικροέργων.
  •  Με δικό τους προσωπικό ανά Δημοτική Ενότητα.
  • Με τρία συνεργεία εργαζομένων που να καλύπτουν τις ανάγκες στις τρείς γεωφυσικές ενότητες του δήμου μας, τις Παραθαλάσσιες, τις Παραλίμνιες, τις Ορεινές.
  • Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου να μπορούν να σταθούν οργανωμένα και μεθοδικά κοντά στους ηλικιωμένους, στους ανήμπορους, στους απολυμένους και στους άνεργους σε ΟΛΗ την έκταση του Δήμου.
  • Στις Παραλίμνιες Κοινότητες και τις Κοινότητες της Ορεινής Περιοχής, ο Δήμος να οργανώσει  ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με εξειδικευμένους Γεωπόνους που θα εργαστούν στο πεδίο, δηλαδή, όχι στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, αλλά στα αγροκτήματα, δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Έτσι, θα ανοίξει σιγά-σιγά ο δρόμος για νέες καλλιέργειες, για νέες εργασίες και θα προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Έτσι θα στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι με βοήθεια στις Αδειοδοτήσεις και στα Σχέδια Βελτίωσης από τους Γεωπόνους και Κτηνιάτρους συνεργάτες του Δήμου Βόλβης.
  • Με το να συσταθεί και να λειτουργήσει, το έχουμε απόλυτη ανάγκη, ειδικό ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ για ανέργους προς εύρεση εργασίας και παράλληλα με επιμορφωτικά σεμινάρια για την απόκτηση πρόσθετων προσόντων και νέων ειδικοτήτων. Δηλαδή, ο Δήμος μας, να σταθεί στην πράξη αποτελεσματικός βοηθός στην εύρεση εργασίας.
Μέχρι τον Δεκέμβριο 2013 περίμενα να δω ποιοι θα ενδιαφερθούν και θα πρωτοστατήσουν για να δημιουργηθούν συνδυασμοί για την νέα δημοτική περίοδο, συνδυασμοί που να εξασφαλίζουν αυτά που προαναφέρω και υποψήφιοι οι οποίοι θα έχουν διοικητικές, οργανωτικές και ελεγκτικές ικανότητες, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει διοίκηση και μάλιστα δημόσια διοίκηση.

Συζήτησα με πολλούς, είτε χωριανούς μου είτε από άλλα χωριά. Άκουσα πολλά και διαπίστωσα ότι, λίγο ως πολύ, αυτή είναι και η επιβεβαιωμένη επιθυμία των δημοτών του Δήμου μας.
Ζουν και αυτοί μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τα προσωπικά τους προβλήματα, με τα προβλήματα των οικογενειών τους, με τα προβλήματα του μέλλοντος των παιδιών τους — δεν παύουν όμως να καταλαβαίνουν και να θέλουν μια τέτοια λειτουργία του Δήμου και της Κοινότητάς τους.
Έχω μία διαπιστωμένη εμπειρία για την περιοχή του Δήμου μας και για πολλά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα Δημοτικά και Κοινοτικά δρώμενα.
Με βάση την εμπειρία και με υπευθυνότητα, από όσους βγήκαν στην «δημόσια πλατεία» και καλούν τον κόσμο να τους στηρίξουν και να τους ακολουθήσουν, κρίνω και προτείνω ότι :

 Αυτός που διαθέτει αδιαμφισβήτητα

  • διοικητική εμπειρία,
  • οργανωτική ικανότητα
  • αυτός που ξέρει να αρχίζει και να τελειώνει μια δουλειά
  • αυτός που ξέρει να ελέγχει μια δουλειά

είναι ο συμπολίτης μας

ΓΙΩΡΓΟΣ  Α.  ΝΑΝΑΚΟΣ

Ο Γιώργος Νανάκος πλαισιωμένος 
  • με ικανούς συνεργάτες,
  • ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις,
  • με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο,
  • με τα νέα Κοινοτικά Συμβούλια και
  • με τους Προέδρους ΟΛΩΝ των Κοινοτήτων

θα εργαστούμε

Όλοι μαζί! Για το καλό μας

Με την στήριξη και την ψήφο σας θα πετύχουμε
  • να ξαναστήσουμε και να αναπτύξουμε τον Δήμο μας 
  • και να ξαναζωντανέψουμε τα 38 χωριά μας. 

Νέα Μάδυτος, Φεβρουάριος 2014         Βλαδίμηρος  Σ.  Όχουνος
Πρώην Δήμαρχος Νέας Μαδύτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Œ